NASTANAK I PUTANJA METEOROIDA
Bez obzira na slicnosti meteoroidi se razlikuju po tome sto imaju razlicito porijeklo, npr. mogu biti ostatak udarne fragmentacije asterioda , dijelovi umjetnih satelita koji su izgubili visinu i usli u atmosferu, a najcesci su oni koji su nastali od komete.

Oni nastaju tako da kometa iz Oortovog oblaka u unutrasnjost Suncevog sustava dodje u zaledjenom stanju i pri bliskom prolazu kraj Sunca kometa gubi dio svoje mase jer ju Sunce zagrijava dok ne postane tako mala da ne mozezadrzati cestice oko sebe te se one pocinju odvajati od nje.

Na pocetku tog procesa cestice su zgusnute ispred i iza komete i to se zove meteoroidsko vlakno. To meteoroidsko vlakno nije postedjeno daljnje evolucije, kada cestice ispred komete pocinju stizati cestice iza komete, jer imaju manju veliku poluos i stoga se brze gibaju. Taj proces se zove meteoroidski oblak, a meteoroidski potok nastane kada cestice popune cijelu orbitu komete. Meteoroidski potok nakon prolaska kroz ta dva stadija se pocinje raspadati i postajati dio globalnog oblaka.

Taj preobrazaj se vrsi kroz cetiri osnovna procesa:

1. Sudaranje s meteoroidom iz globalnog oblaka
2. Sudaranje dvaju cestica medjusobno iz istog meteoroidskog potoka
3. Prolaz blizu veceg planeta
4. Meteoroidi gube kutnu kolicinu gibanja i pocinju spiralno padati na Sunce

SPORADICI:-nastaju u sudaru dvaju meteoroida Ako je brzina tih meteoroida mala putanja se nece znatno izmijeniti, ali ako je velika onda hoce.

Tri procesa koja uzrokuju proces mrvljenja vecih i manjih cestica Suncevog sustava:

1.Kad u neko tijelo,odnosno asteorid udari mala cestica to tijelo ostaje skoro nepromijenjeni
2.Kad u asteroid udari malo veca cestica asteroid se raspadne u nekoliko vecih i manjih cestica
3.Kad u asteroid udari veca cestica,asteroid se raspadne u vise manjih cestica

Napisala:SILVIJA KRIZAK