Što je to VSA?
VSA je skra„enica za "Visnjan School of Astronomy", me„unarodnu astronomsku školu koja se odvija pri Zvjezdarnici Višnjan. Sama je zvjezdarnica smještena na zapadnim obroncima Istarske visoravni, neposredno uz grad Pore„.
  Sama je škola jedan edukacijski eksperiment koji se nastavlja ve„ više od deset godina, a terminima rada, projektima i pristupu radu dosta se razlikuje od sli„nih.  Kroz taj prošli period, pra„eno je mnoštvo doga„anja koja su obilje„ila kraj prošlog stolje„a (1994. godina, sraz fragmenata kometa Shoemaker-Levy 9 i Jupitera).
Ova je godina kometa C/2001 A2 (LINEAR), C/2000 WM1 (LINEAR) i maksimuma  meteorskog potoka Perzeida.

 Kako izgleda tipi„an dan na VSA?
Ustajanje oko 12:30 -12:45.  Ru„ak. Nakon toga slijedi redukcija opa„anja prošle no„i. Predavanje na posebnu temu s gostuju„im predava„em, za sve grupe,  zapo„inje u 17:00 i obi„no traje do 19:00. Tad je i vrijeme za ve„eru.   Pripreme za opa„a„ku no„ zapo„inju oko 20:00. Promatranja, obrada podataka, no„ni obrok,  idu prema rasporedu do 05:30, kad se pretpostavlja da bi bilo dobro oti„i na po„inak.

VISNJAN OBSERVATORY
ul. Istarska 5,  HR-52463 Višnjan, Croatia
tel/fax: +385 52 449 212
kontakt osoba
: Korado Korlevic
korado@astro.hr

When is it held?
VSA-2000, it's supposed to be held from 07 till 15  of August, 2001. 

Što „e od opreme biti na raspolaganju?
Više manje sva oprema zvjezdarnice, a i nešto posu„ene: Newton Ross teleskop 410 mm/4.3, Meade 11", C-8/200mm, CCD kamere ST-6, AP8. Osim "optike", bit „e na raspolaganju i komplet audiovizualne opreme, ra„unala spojena 24 sata na Internet.....

Kako mogu i ja sudjelovati?
 Ve„ina sudionika se prijavljuje s PZM susreta, ali je škola otvorena i drugim u„enicima od 8 razreda OS do 4 srednje škole. Od pristiglih prijavnica vrši se selekcija prema predznanju i pismu preporuke koje jednog od tvojih profesora.

Kuglasti skup M 13 u Herkulu, snimljen s  60 sekundnom ekspozicijom kroz teleskop Zvjezdarnice Visnjan.

 Smještaj?
Svi su sudionici smješteni u više krevetnim sobama u neposrednoj blizini zvjezdarnice. Moglo bi se re„i da su uvjeti smještaja "spartanski". Prehrana je organizirana u restoranu "Borgonja", kraj samog dormitorija.... 

Je li skupo?
To još ne znamo. Sve „e ovisiti o sponzorima, a obi„no je cijena smještaja, prehrane i izleta oko  200-250 DEM.   „im se bude znalo, prava „e se cijena kotizacije staviti na web.

I want to find more?
http://www.astro.hr/vsa96/engver.htm
http://www.astro.hr/vsa97/eng
http://www.astro.hr/vsa99/

It'seems interesting to me?
  The workshop is intended to help the young's that have the science - technology - teaching career in mind